De ZSBB behartigt uw financiele belangen en zij is behulpzaam bij het innen van alle mogelijke inkomsten en verzorgt alle noodzakelijke uitgaven. Wij houden voor de cliënt een beheerrekening aan, waar alle inkomsten op binnenkomen en alle uitgaven van gedaan worden. De ZSBB beheert deze rekening en de bankafschriften ontvangt de cliënt maandelijks thuis. Huishoudgeld voor de cliënt wordt op een rekening gestort waar de cliënt een pinpas van heeft. Indien deze rekening nog niet bestaat bij de start van het bewind zal de ZSBB deze voor de cliënt openen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Als u schulden heeft dan kan de ZSBB samen met u kijken welke mogelijkheden er zijn om een oplossing te vinden voor uw schulden. Vaak wordt dit in een intakegesprek al besproken en wordt er gekeken of u schuldhulpverlening heeft en of u hiervoor anders in aanmerking komt. De mogelijkheden zijn:
De ZSBB biedt geen schuldhulpverlening, de onderbewindstelling is dus geen garantie voor het oplossen van de schuldenproblematiek.
Wanneer u onder bewind komt zal de ZSBB vanaf dat moment de belastingaangifte voor u verzorgen. De aangifte in box 1 verzorgt de ZSBB kosteloos voor u. Wanneer er ook voor box 3 aangifte ingevuld dient te worden dan kan de ZSBB extra kosten hiervoor in rekening brengen. Om de aangifte goed in te kunnen dienen is het altijd van belang dat wij al uw jaaropgaven van dat jaar hebben en alle gegevens omtrent uw vermogen.
Wanneer u door het verlies van arbeid een uitkering aan moet vragen bij het UWV of bij de gemeente waar u in woont dan kan de ZSBB u hierbij ondersteunen. Hierbij heeft de ZSBB natuurlijk wel uw medewerking nodig. Zo moet u in sommige gevallen uzelf melden bij de gemeente of moet u naar gesprekken bij het UWV. De ZSBB kan u wel helpen met het invullen van de formulieren en ondersteunen bij het aanleveren van de benodigde documenten.
Als deze situatie op u van toepassing is, dan is het belangrijk dat u goed contact met uw bewindvoerder houdt zodat u samen kunt bepalen wie wat doet.
Bij de aanvang van het bewind bekijkt de bewindvoerder welke verzekeringen u heeft. Daarnaast wordt er gekeken welke verzekeringen in uw geval verstandig zijn om te hebben. In overleg met u zal er dan besloten worden welke verzekeringen nog voor u aangevraagd kunnen worden. Hierbij kan gedacht worden aan een aansprakelijkheidsverzekering, een inboedelverzekering, een uitvaartverzekering, een autoverzekering of een zorgverzekering.
Voor veel van deze verzekeringen heeft de ZSBB de mogelijkheid om u tegen een gereduceerd tarief een collectieve verzekering aan te bieden. Dit kunt u bespreken met uw bewindvoerder.
Wanneer u onder bewind staat bij de ZSBB zullen wij iedereen van wie u post krijgt aanschrijven met het verzoek om de post naar de ZSBB te sturen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u nog post thuiskrijgt in de tussenliggende tijd. Het is voor u dan mogelijk om de post naar ons door te sturen. Wij zullen (indien actie benodigd is) dit verder behandelen. De bedoeling hiervan is om u te ontlasten in de administratie (u ontvangt immers straks bijna geen post meer) en om als bewindvoerder een zo goed mogelijk beeld te blijven behouden van uw situatie.
Alle post die wij ontvangen zullen wij verwerken op een manier waarop dit verwacht kan worden van een bewindvoerder. Wanneer er actie ondernomen moet worden dan doen wij dit, wanneer er vragen gesteld worden zullen wij deze behandelen. Als er post binnenkomt waarvan het belangrijk is dat u dit ook ziet zullen we deze post aan u doorsturen.
In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding van diverse lasten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemeente- en waterschapslasten. De ZSBB zal jaarlijks bekijken of u in aanmerking komt voor deze kwijtscheldingen. Dit is afhankelijk van uw inkomen, bezittingen en vermogen en dit verschilt per gemeente. Wanneer u hiervoor in aanmerking komt zal de ZSBB de aanvraag voor u indienen en de afwikkeling hiervan in de gaten houden.
Per gemeente zijn er regelingen waarvoor u in aanmerking kunt komen wanneer uw inkomen onder een bepaalde hoogte komt. Hier zitten vaak voorwaarden aan verbonden en moeten er veel papieren ingevuld worden. De ZSBB kan en zal dit namens u aanvragen wanneer u hier recht op heeft en onder bewind staat bij de ZSBB. Het gaat hier bijvoorbeeld om bijzondere bijstand voor de kosten van de bewindvoering, individuele inkomenstoeslag en alle andere voorzieningen die in uw gemeente gelden.
De ZSBB vind het belangrijk om te weten waarin ondersteuning geboden wordt en waar wij ons steentje in bij kunnen dragen. Daarom vinden wij het belangrijk om goed de contacten te onderhouden met bijvoorbeeld andere hulpverleners of mensen die u ondersteunen. Ook houden wij het contact met alle partijen waar u op financieel gebied mee te maken heeft. Dit kan zijn van uitkeringsinstanties tot werkgevers of van woningbouwverenigingen, energieleveranciers, zorgverzekeraars etc. tot schuldeisers.
De ZSBB houdt voor u digitaal een dossier bij. Alle post die bij de ZSBB ontvangen wordt die voor u bestemd is zal in uw persoonlijke dossier geplaatst worden. Op die manier kunnen wij makkelijk documenten voor u vinden en als u of een andere instantie iets zoekt kunnen wij dit dossier hiervoor raadplegen. Wanneer uw bewindvoering stopt zal de ZSBB uw dossier nog 7 jaar behouden (wettelijke bewaarplicht)
Wanneer u onder bewind staat bij de ZSBB zullen we bekijken welke toeslagen u op dat moment ontvangt. Wij zullen berekenen of het huidige recht klopt en of er nog recht is op andere toeslagen. Wanneer dit het geval is dan zullen wij deze toeslagen voor u aanvragen. Ook kan het wezen dat uw inkomen tijdens het bewind verandert. De ZSBB zal in deze situatie deze wijzigingen doorgeven aan de belastingdienst. Toeslagen zijn altijd een voorschot van de belastingdienst. Het kan altijd gebeuren dat u in een jaar iets teveel of te weinig ontvangen heeft. Dit komt vaak voor als u wisselende inkomsten heeft. Hier kan de bewindvoerder niet altijd op tijd de juiste gegevens doorgeven. Het kan dan gebeuren dat u iets terug moet betalen of dat u het jaar daarop iets extra's ontvangt.
De bewindvoering is bedoelt om u rust te geven in uw financiele situatie. Hiertoe stelt de bewindvoerder samen met u een budgetplan op waarin uw vaste lasten bepaald worden. De ZSBB zal deze vaste lasten voor u gaan doorbetalen van een rekening welke wij op uw naam openen. Dit heet de beheerrekening. Op deze rekening moeten ook uw inkomsten binnenkomen. Wij kunnen uw vaste lasten natuurlijk alleen betalen als hiervoor genoeg geld binnen is gekomen. Als dit niet zo is dan zal de bewindvoerder samen met u onderzoeken waar het probleem ligt en hoe dit opgelost kan worden.
Wanneer u iets wil toevoegen aan het budgetplan van vaste lasten dan is het de bedoeling dat u dit vooraf met uw bewindvoerder bespreekt. Samen kunt u dan bekijken of u dit ook elke maand kunt betalen.
Wanneer u onder bewind staat bij de ZSBB en u heeft vermogen (bijvoorbeeld in de vorm van een eigen woning of beleggingen) dan kunnen wij samen met u bekijken wat de meest verantwoorde manier is om met dit vermogen om te gaan. Soms zal er geadviseerd worden om te verkopen, soms is het beter om (defensief) te beleggen. De ZSBB kan samen met u kijken naar de mogelijkheden en daarna de juiste route bepalen om te zorgen dat aan uw wensen en mogelijkheden voldaan wordt. In sommige gevallen is toestemming nodig van de rechtbank omdat u onder bewind staat.
De bewindvoerder regelt in dit geval de toestemming van de rechtbank. De ZSBB neemt zaken uit handen zoals (de voornaamste) contacten met de notaris, makelaar, rechtbank, bank etc.